01 June 2014

Pengalaman Bersalin - Part 2

bersambung...

aku ditolak ke labor room, dlm kepala waktu tu terbayang mcm bilik bedah... tapi mcm bilik jer aku tgk.. siap bersofa. huhu aku terpaksa berjalan sendiri untuk naik atas katil yg tersedia dlm labor roon tu.. skali contraction datang.. perghh takleh gerak ! nurse suruh gerak cepat2 bila sakit reda.. Lepas reda ja, cepat2 aku turun katil berlari anak naik atas katil labor room.

Terbaring menunggu doktor pakar bius datang. Sekali dia dh sampai, siap perkenalkan diri bagai, namanya Dr. Khoo. dlm kepala aku tak dah heran weyyy.. cepat sikit ! huhu.. dia tanya nurse bukaan aku dh berapa nak ambil injection ni.. Nurse ckp dalam 1.5 / 2cm.. hehe Terbeliak mata pakar bius tu.. "Awal lg ooo.." katanya. Nurse mnjawab balik aku dah sakit lama dan kuat, lgpun arahan doktor yg rawat aku.

lepas kena inject epidural tu, mmg reda sgt2 after 5mins, sakit tetap ada, tp boleh la aku nak bercakap dan prepare untuk tido. sorang nurse temankan aku dlm labor room, tapi aku takbleh tido la plak... aku jd kerja nak mnyembang saja.. sampai pukul 4pg lebih mcm tu,baru rasa nak tido penat bercakap kot. dah pesan kat nurse pegang hp aku, ajar dia cmner nak call husband aku klau apa2, dan jaean telefon klau sapa2 call. ceyhh ada PA tuu.. kehkehkeh..

dlam pukul 7.30 pg camtu aku lalok2 terjaga. nampak encik suami duduk kat sofa, seperti biasa tgh main game. haih.. doktor pun dah sampai dr subuh td standby untuk aku. Dia gerak aku, sebab nak check bukaan. Alhamdulillah dah 9cm ! dia cakap in an hour, you can see your baby already.. wahhh terus smangat,aku tak sabar nak tgk baby aku..!

dlm 8.58am, baby pun dah berjays aku lahirkan secara normal, anak aku tak nangis masa keluar tu, dia cuma merengek2 sj. Aku bleh nampak baby aku di cuci kat sebelah katil sementara aku di jahit.Suami aku plak tersengih2 duk tangkap gambar baby.

Selepas dibalut siap, doktor suruh suami azankan baby.

Baby start berteriak kuat bila nenek dia dtg mnjenguk aku di labor room.. dari jauh dgr suara nenek dia, terus dia jerit! hahaha

Pengalaman mngandung dan bersalin yg amat bermakna dan mncabar sgt but worth it.. mmg gumbira sangat hati tgk baby, kaji ikut muka mcm siapa. hehe apa pun aku ucapkan selamat bersalin, klau pembaca yg sdg membaca entry ni tgh mngandung. :)

x.o.x.o
a ir a

2 comments:

Lyana Aziz said...

Salam perkenalan :)

Saya due bulan 11, anak kedua. Plan nak bersalin di Metro.
Soklan cepumas: Berapa kos bersalin kat sana? Mahal tak?

www.illyanalyn.blogspot.com

a i r a said...

Rm2200 promo untuk salin normal. mcm saya, kena induce, epidural sgala jd dlm 3500.. klau czer 6k. :)

Search

Loading...

Followers

Twitter